Kelime anlamı olarak gemilerdeki demir atma (⚓) eyleminden yola çıkarak sabitlemek anlamında kullanılan bir terimdir. Çelik bir yapının, başka yapılar arasına ya da başka yüzeyler arasına konularak sabitlenmesi olarak tanımlayabiliriz.
Zemin iyileştirme uygulamalarında zemine açılmış deliklere beton enjekte edilerek yapılan uygulama olarak bilinir. Bu deliklerde dondurulan özel karışım betonlar yine korozyona dayanıklı özel alaşımlı çelik elemanlarla gerdirme noktaları oluşturur, bu çalışmayla yapı elemanları betona tutturulur ve sabitleme amacı ile kullanılır.
Zemin plakası ya da duvar pulu ile bir bağlantı çubuğuna veya cıvataya bağlı büyük bir plaka ya da rondelaya verilen isimdir. Yığma yapıların dış duvarları ya da zemin elemanlarının yapısal olarak güçlendirilmesi için kullanılır. Görünür yerlerde ankraj plakaları genellikle dekoratif tasarlanır ama temel olarak vazifeleri aynıdır.
Projenin ve yapının türüne göre iki çeşit ankraj metodu kullanılır. Bunlar pasif ankraj ve öngermeli ankraj olarak adlandırılır.
Öngerme işlemi ( sabitleme ) yapılabilmesi için gerekli yapıya verilen isimdir. Kama, ankraj ve plakadan oluşan yapılar bütünüdür.
Zemindeki çelik yapının öngerme sebebiyle oluşan gerilimini (temele etki eden zıt gücünü) zemine ileterek pozitif bir mukavemet yani ekstra dayanıklılık kazandırma tekniğidir. Zeminde belirli aralık ve açılarla oluşturulan deliklere özel alaşıma sahip güçlü çubuklar beton dökülerek sabitlenir. Bu tek çubuklara toron, çoklu yapıda olanlarına ise tendon adı verilir.